Szmatona Épületgépészet

A valódi szakértelem nem luxus, hanem alapkövetelmény.

KezdőlapSzolgáltatásainkReferenciáinkCéginformációkGalériaAktuálisKapcsolat

Szmatona Épületgépészet

Átgondolt tervezés • Precíz kivitelezés • Felelős műszaki ellenőrzés

Szmatona Épületgépészet

Az épületgépészeti terv elkészítése azonnal megtérül

Agrár épületgépészet

A modern csibekeltető nem kiadás, hanem hosszútávú befektetés

Új szolgáltatás

Építészeti és épületvillamossági műszaki ellenőrzés

Épületgépészet és a borászat

A borospincék vészszellőzése különösen fontos. A hegyek a szőlőt, a Szmatona Épületgépészet a hibátlan rendszert adja!

Aktuális

Professzionalizmus az épületgépészet kivitelezésében

 
Kivitelezés – kerüljön a háttérmunka az előtérbe

Bizonyára Önnek is vannak bejáratott szakemberei, asztalosa, autószerelője, fűtésszerelője, fodrásza vagy gyógyszerésze. Szakértő mesterembert lehet találni egy félreeső köz aprócska boltjában, akárcsak egy hatalmas irodaépület márványlépcsőjének lábánál. Az épületgépészeti kivitelezésben sem elsősorban a méret vagy a megjelenés különbözteti meg a szerelési hozzáértést, sok szép megoldást láttam már családi házakban, ahova segítségül hívnak bennünket… - mondja Szmatona László a Szmatona Épületgépészet ügyvezetője.

Segítségül hívnak, mert habár a colos csövek példaértékűen hálózzák be a lakást, vagy a radiátorok és csaptelepek szépen fel vannak szerelve, sajnos a bonyolultabb hőközpontok kivitelezésénél elfogy a rutinfeladatokból származó látásmód, amivel a kisebb garázscégek rendelkeznek.

Az épületgépészeti feladatok roppant összetettek, komplex gondolkodásmódot és szemléletet, szervezettséget és szervezőképességet követelnek meg, mindamellett, hogy nélkülözhetetlen a széles beszállítói és alvállalkozói háló is. A kisvállalkozások erőforrási és tapasztalata nem versenyezhet egy profi épületgépész cég komplexitásával.

A kivitelezési munkálatok jelentős részét nem is a szerelés teszi ki, az igazi profit a háttérmunka minőségében lehet igazán tetten érni.  
A „papírmunka” a tervek gondos átnézésével kezdődik, ezt minden kivitelező elvégzi, mert tervezési és egyéb problémák esetén is a kivitelezőt terheli a legnagyobb felelősség. A profi és felelősségteljes kivitelező azonban nem csak a működőképességet, hanem a költségtervet, a gyakorlati használhatóságot is vizsgálja, valamint beépítési alternatívákat is ad a beépítendő alkatrészekre, ezzel jelentős összeget megspórolva megbízójának.

Az építkezési munkálatokat megelőzően és közben is az épületgépészeti kivitelezőnek egyeztetnie kell a többi szakági tervezővel és kivitelezővel, a villanyszerelőkkel és hatóságokkal. Egy mindent szakszerűen előkészítő és dokumentáló kivitelező részletesen vezeti az építési naplót, a beszabályozási jegyzőkönyvet, elkészíti a kiváltási nyilatkozatokat és megvalósulási tervet, a kivitelezés végén összegyűjtve átadja különböző tanúsítványokat, gépkönyveket, garanciális papírokat. Sajnos kevés az olyan kivitelező, aki fénykép és videó dokumentációt készít az építkezésről, pedig ennek megléte a későbbi kárrendezésnél, bővítésnél vagy szervizelésnél nagy segítséget nyújt az építőnek és a megrendelőnek is egyaránt.

 A háttérmunka nem csak a dokumentációt jelenti. Elvárható lenne, hogy a kivitelező kifogástalanul működő, előzetesen tesztelt rendszert adjon át. A kisebb cégek, de még a nagyobbak is például rendre elhagyják a vízmintavételezést és a vízrendszer fertőtlenítését, pedig ezek csak a jéghegy csúcsát képzik.

Felelős cégvezetőként és épületgépész szakemberként is csak javasolni tudom, hogy a költségek ésszerűtlen csökkentése helyett bízzuk a kivitelezési munkálatokat is megbízható, profi épületgépész cégre. Sok fejfájástól, utólagos mérgelődéstől és járulékos költségtől kímélhetjük meg magunkat.

Szmatona László
 
 
Szolgáltatásaink
Aktuális
Adatvédelmi nyilatkozat
 
Épületgépészet Budapest
 

Komplex épületgépészet

KezdőlapSzolgáltatásainkReferenciáinkCéginformációkGalériaAktuálisKapcsolat