Szmatona Épületgépészet

A valódi szakértelem nem luxus, hanem alapkövetelmény.

KezdőlapSzolgáltatásainkReferenciáinkCéginformációkGalériaAktuálisKapcsolat

Szmatona Épületgépészet

Átgondolt tervezés • Precíz kivitelezés • Felelős műszaki ellenőrzés

Szmatona Épületgépészet

Az épületgépészeti terv elkészítése azonnal megtérül

Agrár épületgépészet

A modern csibekeltető nem kiadás, hanem hosszútávú befektetés

Új szolgáltatás

Építészeti és épületvillamossági műszaki ellenőrzés

Épületgépészet és a borászat

A borospincék vészszellőzése különösen fontos. A hegyek a szőlőt, a Szmatona Épületgépészet a hibátlan rendszert adja!

Aktuális

Az épületgépészeti terv elkészítése azonnal megtérül

 
Az épületgépészeti terv elkészítése azonnal megtérül
Tervezhetõ minõség az épületgépészetben is
 
„A terv nem más, mint egy költségvetéssel és határidõvel ellátott álom. Valóság akkor lesz belõle, ha kitartóak vagyunk és nekiállunk megvalósítani a tervet.”
Tóth András
 
 

 
 
Az épületgépészeknek két nagy ellenfele van. Az egyik nagy kihívás a piacon uralkodó szakbarbár vagy „nem törõdöm” mentalitás, a másik pedig a fizika. Bár a nagyobb erõ, az élet körforgását is folyamatosan mozgásban tartó fizika, mégis ezt a könnyebb kordában tartani, feltéve, ha felkészült és munkánk iránt elkötelezett szakemberek vagyunk.

Legtöbbünk számára nem ismeretlen a megnyíló csap és a lakás másik végébõl áthallatszódó sikoly, amit a forró víztõl éppen vörösre pirult családtagunk hallatott. A jelenség bizony a rosszul tervezett épületgépészetnek köszönhetõ, akárcsak az éppen csordogáló víz, vagy az „egyik szoba szauna, a másik jégverem” esete.

Építkezem, mi a teendõ? Kell épületgépészeti tervet készítetnem?
Nem, sajnos. A mai magyar jogszabályok nem minden esetben követelik meg az épületgépészeti tervezést, kiviteli dokumentumok elkészítését, azonban felelõs szakemberként mindenképpen javaslom az elkészítését. Rengeteg helyre hívtak számos problémával, melyek okai szinte kivétel nélkül visszavezethetõek a kiviteli tervekig… vagyis a hiányukra.

Miért javasolt az épületgépészeti rendszereket megtervezni?
Ha röviden kellene fogalmaznom, azt mondanám, hogy azért kell tervezni, hogy a rendszer hosszútávon is megbízhatóan és költséghatékonyan, valamint komfortosan mûködjön, mindamellett, hogy a karbantartás és az esetleges bõvítés se okozzon problémát. Akárcsak az emberi szervezetnek, az épületünket élettel megtöltõ épületgépészeti rendszernek is összehangoltan kell mûködnie. A fûtésnek – hûtésnek, az elektromos hálózatnak, a vízvezetékeknek külön „érhálózata, szíve és lelke” van, melyek, ha alul vagy felül vannak méretezve bizony nem fognak megfelelõen mûködni, a késõbbiekben pedig súlyos árat fizethetünk és fizetünk is, ha élhetõ otthont szeretnénk… Ezért egyáltalán nem ajánlom, hogy ad-hoc jelleggel, vagy szakági tervezõ nélkül vágjunk bele otthonunk vagy munkahelyünk épületgépészeti beruházásaiba.
Mindig meglepõdöm, ha a kivitelezés terv nélkül indul el. Mi alapján fogják elkezdeni beépíteni az egyes egységeket? Egyáltalán mi alapján lehet korrekt árajánlatot adni, ha nincs kézzel fogható terv (a tételes elszámolásról már nem is beszélve)?

Mennyi idõ alatt térül meg egy épületgépészeti terv elkészítése?
Ha azt mondom, hogy azonnal, biztosan csak legyintenek, ezért inkább pontokba szedem, hogy hol takarít meg költséget a szakszerû és dokumentált tervezés:
  • Az épületgépészeti tervezés során egyeztetni kell az ügyféllel, így biztosan az elvárásoknak megfelelõ rendszert fogja kapni.
  • Egy megtervezett épületgépészeti rendszer fogyasztása tervezhetõ, alakítható, nem érik a késõbbiekben meglepetések, sem télen, sem nyáron!
  • Az épületgépészeti kivitelezéskor nem merülnek fel plusz költségek, valamint a gépészeti terv megléte lehetõséget ad a tételes elszámolásra. Csak azért fizessen, amiért leszerzõdött, és amit megterveztek a házába!
  • Épületgépészeti rendszerének karbantartása és esetleges bõvítése leegyszerûsödik, gyorsabb és hatékonyabb lesz!
  • Ha ingatlanát eladná, a meglévõ épületgépészeti tervek növelik az építmény értékét!
Ha építkezünk, elõre tervezünk. Eltervezzük, hogy mire fogjuk használni az építményt, eltervezzük, hogy hol építkezünk, eltervezzük, hogy külsõleg és belsõleg hogyan fog mutatni az épület. Eltervezzük, hogy hogyan rendezzük be a helyiségeket, eltervezzük, hogy mennyi szép emléket fogunk szerezni családi házunkban vagy mennyi profitra fogunk szert tenni irodaépületünkben. Miért éppen az épületgépészetet ne tervezzük meg? Az épület több mint 4 fal, alap és tetõ!

Tervezzünk megbízhatóságot és költséghatékonyságot, hosszú távú kényelmet és komfortot, terveztessük meg épületgépészetünket!
 
 
Szolgáltatásaink
Aktuális
Adatvédelmi nyilatkozat
 
Épületgépészet Budapest
 

Komplex épületgépészet

KezdőlapSzolgáltatásainkReferenciáinkCéginformációkGalériaAktuálisKapcsolat